Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.

Tuesday, 22 July 2014

Sihatkan minda dgn berfikiran positif

Minda kita adalah hak kita utk mengaturnya. Jgn sesekali beri ruang dan peluang utk di atur oleh org lain.
Sebagai contoh.. Suami ckp.. Awk ni kolotlah.. X pandai bergaya.. Jgn hantar ke minda bulat2 apa yg diperkatakan itu.. Sebab.. Kita akan mula rasa tekanan yg negatif. Mula berfikir apa yg x kena. Sedangkan kita masih ada ruang berfikir yg lain. Contohnya.. Ambik kata2 tu sbg cabaran.. Oo...suami prihatin pd kita.. Dia nampak kita x ok.. Maka kita ambik sbg positif.. Berubah menjadi lebih baik..
Jgn ambik kata2 yg menyesak jiwa tu sbg satu yg negatif..kerana berfikir negatif akan buat korang merana! Berfikir lah secara positif..bertindak dgn akal yg positif..maka hasilnya pasti positif juga!!

posted from Bloggeroid

Monday, 21 July 2014

Pentingnya konsisten dlm setiap perkara

Salam pg isnin pembaca maya ku!

Hari ni live dari dataran wawasan smktk2..

Bercerita ttg konsisten.. Pasti dgn mudah kita akan terbayang.. Ooo.. Kena buat selalu..

Sebenarnya konsisten bkn bermakna kena buat selalu.. Kurang tepat..

Konsisten adalah satu keadaan yg kita perlu lakukan dgn teratur dan berterusan.

Mcm kita mkn shaklee la.. Sehari makan sehari x.. Lepas tu bulan depan cuba lak produk lain.. Bila hasil x nampak.. X dpt seperti yg dikehendaki.. Mula la kata produk x bagus!

Kita perlu konsisten dlm pengambilan vitamin jika mahu kesan yg maksimum.. Bkn mkn culas lepas tu menyalahkan kan produk x bagus!!

Ingat tu..

Jom kita mkn vitamin secara konsisten!!

Belum ada vitamin pilihan?? Pilihlah SHAKLEE!

posted from Bloggeroid

Sunday, 20 July 2014

Motivasi dalam SHAKLEE

Selamat bertemu kembali di alam maya ini..

Motivasi lg.. 

kali ni nak kongsikan cerita motivasi yg aku terima bila join shaklee.. paling best tag line.. PERCAYA SEBELUM BERJAYA..

menarikkan?

mcm lagu tu la.. 

jika kau fikirkan kau boleh
kau hampir boleh melakukan
jika kau fikirkan ragu2
usahamu tidak menentu!!

so.. pasti boleh.. yg menentukan cepat atau lambat kejayaan tu datang adalah bergantung kepada daya usaha kita!

tu je utk mlm nih!!

VIVIX mmg power!

Baru menjengah hidup aku utk bulan yang ke 3.. berkongsi sebotol pengambilan tu dgn suami.. hasilnya mmg berbaloi2! Kalau sebelum ni aku kongsikan cerita pasal kebaikannya terhadap kompilasi diabetes.. kali ni aku kongsikan pula kebaikan yg aku peroleh terhadap kulit dan dalaman aku.

kisahnya begini..!

kalau dulu aku menghadapi masalah hitam yg agak ketara di sekeliling leher dan di bawah di beberapa bahagian lain pada tubuh aku.. sejak pengambilan vivix secara konsisten.. aku tgk semua kesan kehitaman tu semakin pudar.. baru ni aku balik kg.. mak aku pun tegur..katanya leher aku tak nampak hitam lagi!! 

kannnn.. dah kata.. vivix perbaiki sel kan.. so kat situ apa yg aku faham.. dia baiki sel2 kulit mati aku tu.. so petumbuhan sel baru menyebabkan kesan hitam kulit mati tu semakin berkurangan!

yg berikutnya yg dapat aku rasakan perubahannya ada tengang kulit.. jalur kedut bawah mata dah takde la nih!! maklum la usia dah menjangkau 40an.. mungkin masih boleh ilang sbb baru je setahun dua ni ada.. tapi pasti akan dtg semula kedutan tu kan.. tapi.. pastinya juga ianya telah dilambatkan kedatangannya oleh VIVIX SHAKLEE!!

tak nak ke try?? jom!

vivix

Saturday, 19 July 2014

vivix shaklee membawa mudarat?

Menakutkan!! kalau korang pernah jumpa testimoni yg mengatakan vivix SHAKLEE membawa mudarat.. cer pm aku.. nak interview sikit!!

Bila cerita pasal mudarat ni... senang cite.. membawa keburukan.. bila berkait dgn perkara buruk.. semua org akan menjauh.. semua org tak mahu dekat.. gitu lah ibaratnya..

Sebenarnya.. usah kita cepat melatah! kemudaratan ni bkn saja pada produk keluaran SHAKLEE kalau nak kait dgn mudarat. jauh sekali ye.. sebb produk suplimen je pun.. bkn ubat yg ada kandungan dadah ke.. apa ke..

melalui pembacaan dan kefahaman sy.. mudarat kat sini boleh jadi dari dua faktor..

yang pertama - pengambilan yg berlebihan.
keadaan ni boleh jadi MUDARAT la kan.. bayangkan.. nasi... baik utk kita.. tapi kalau ambik berlebihan dia dah jadi tak baik pada kita. gitu lah kiranya apapun benda lain.. kalau terlebih mmg leh jadi mudarat!

yang kedua -  keadaan ketahanan bada seseorg
keadaan ni lak wujud kerana hormon dalam badan seseorang tidak sama.. jadi .. ada org tahan.. mkn benda yg tajam tak keguguran..tu sbg CONTOH.. tapi ada org mkn nenas sepotong..keguguran (aku rasa lebih kpd kepercayaan kita masyarakat melayu)

Jadi.. tak perlu sebarkan kemudaratan apa jua produk kerana mudarat boleh timbul dalam bnyk keadaan. bukan semata sebb produk tu semata2..


vivix shaklee


berbalik cerita pasal VIVIX SHAKLEE ni.. meh kongsi pengalaman lah sikit.. 
aku ambik sesudu kecik je sekali sehari..ikut aturan yg disyorkan.. dan kesan yg diharapkan sungguh buat aku puashati.. kompilasi diabetes..kulit kendur.. kesan rekahan pembedahan.. mmg menunjukkaan perubahan positif..

suami aku lak.. ambik sesudu besar, bagi dia.. lebih membuatkan dia bertenaga dan keletihan kaki dan lututnya semakin pulih..

See?? dua kuantiti pengambilan yg berbeza.. tapi.. kesannya tetap positif. takde mudarat.. mungkin.. mungkin ye.. kami serasi dan hormon kami bekerjasama dgn baik terhadap kandungan VIVIX tu.

Sedangkan ramai yg mengatakan vivix tu panas.. tidak sesuai di ambil dalam dose yg lebih dari yg disyorkan...

 


gigih mata dan hati bila berkehendak

kisah motivasi diri sikit kali nih..

selepas memikirkan apa nak di fokuskan dalam penulisan enrty blog aku yg tak berapa nak gempak ni.. antara yg terbit kat minda adalah kisah dan tauladan yg boleh di jadikan sempadan dan motivasi diri.. moga boleh beri sedikit manafaat dan perkongsian bersama..!!

bermula utk coretan pertama...

dalam keadaan mana pun kalau kita berkehendak semua benda kita boleh buat. Percaya atau tidak minda bawah sedar kita akan bekerja utk mencapai apa yg minda sedar kita inginkan lebih laju sbnrnya. Itu pentingnya berfikiran positif! ramai yg mencebik bila ramai motivator yg di anggap picisan berbicara pasal minda positif.. tapi percaya lah.. positif.. pemikiran..perbuatan..persekitaran akan memainkan peranan minda bawah sedar kita secara tidak langsung!

aku rasa semua org biasa dengar cerita sebegini.. asal cerita ini dari siapa aku dah lupa dapatan bacaan aku tu.. 

kisahnya begini..

kita berada dalam keadaan sihat.. mmg sihat.. kita yakin kita tidak demam.. tidak lemah dan tidak dalam keadaan tertekan... itu yg kita fikirkan.. 

tapi..

bila berada dalam satu persekitaran yg membicarakan tentang kita.. seorg rakan berkata..

weh! kau mcm tak sihat je .. kenapa?

kali pertama..org pertama yg bertanya.. mungkin kita tak rasa apa..

tapi..

katakan lah pergi ke kantin.. jumpa lg kawan bahagian lain.. yg belum tgk kita awal masuk keje tadi.. lalu menegur..

kau sakit ke?

kawan sebelah dia pun menyampuk..

ha ah lah.. kau mcm ada masalah je.. runsing je. kau tak sihat ke?

hati kita pasti terasa.. dan berkata.. ehhh? aku mcm tak sihat ke..

balik ke tpt duduk kita .. bos pulak menegur..

hai.. nampak tak bermaya je.. kurang sihat ke??

lalu... apa jadi pada kita?

akibat terlalu bnyk menghantar ke minda bawah sedar yg diri kita tidak sihat melalui pendengaran kita.. sudahnya kita sendiri mula kurang yakin..

betul ke aku tak nampak sihat? betul ke aku pucat..?

Percayalah!! keadaan tu mmg wujud..

Jadi.. percayalah.. bnyk kita hantar aura positif ke minda bawah sedar kita.. semakin bnyk minda kita secara sedar akan menganalisis benda tu sebagai SEBENAR yg kita fikir dan mahu..

di situ lah kuncinya.. kita akan mula gigih.. sebb minda kita kata mahu.. mata yg menganttuk boleh jadi tak mengantuk sebb minda kita bekerja dgn kehendak yg tinggi!

jadi.. secara perkongsian bijaknya..moral cerita nya...

jadilah org yg positif..sentiasa berminda positif .. maka lahirlah kehendak yg tinggi dari mata turun ke hati!!

 

Thursday, 17 July 2014

Kisah awal diabetes

Salam.. aku sambung cerita pasal mcmana diabetes dtg dlm hdup aku...

aku mengandung pada 2006.. Masa tu masih takde diabetes. Kandungan aku gugur masa 12 minggu. Kirannya semua complete doktor tgk.. katanya unknown keguguran tu.

Tapi pada tahun yg sama aku mengandung sekali lagi.. pada usia kandungan 16 minggu doktor kesan aku dah ada diabetes! Terkejut jugak sebenarnya. tapi tahap bacaan kandungan gula masa tu tak lah membimbangkan.. tapi mmg adalah diabetes tu menjengah tubuh aku!!

Nak dijadikan cerita pada usia kandungan aku 20 minggu.. kandungan aku di sahkan tidak lagi bernyawa!! masa tu Allah saje yg tahu mcmana perasaan aku! 

Setelah complete semua.. doktor mengesahkan antara punca kegagalan kandungan aku tu adalah diabetes. Walaupun masa tu aku masih belum mengambil sebarang suntikan insulin.

kisah sedih.... sambung nanti..

Wednesday, 16 July 2014

kenali Jenis diabetes

Salam rakan maya sekalian!

Hari ni meh kita berkenalan lebih dekat dgn apa itu yg kita sebut kencing manis @ diabetes dalam bahasa perubatannya...

Sbnrnya...terdapat 2 jenis penyakit kencing manis, iaitu Diabetes Type 1 dan Diabetes Type 2. Antara semua pesakit kencing manis, yang menghidap Kencing Manis Jenis 1 cuma terdiri daripada lebih kurang 5%, manakala 95% adalah mangsa yang menghidap Kencing Manis Jenis 2.


Kencing Manis Jenis 1 adalah berpunca daripada masalah genetik di mana seseorang itu memang dilahir dengan pankreas yang tidak boleh menghasilkan insulin yang mencukupi untuk membantu penggunaan glukosa. Kencing Manis Jenis 1 biasanya boleh dikesan pada bayi atau budak yang muda.


Kencing Manis Jenis 2 pula adalah jenis kencing manis yang kerap kita jumpa. Ia biasanya berlaku pada orang dewasa yang berumur 40 ke atas. Tetapi, kajian statistik terbaru menunjukkan penyakit ini menunjukkan trend yang cenderung ke arah golongan umur yang lebih muda. Kini, terdapat ramai orang berumur sekitar 30-an sudahpun menunjukkan bacaan glukosa darah yang tinggi. 


Berlainan daripada Kencing Manis Jenis 1, saintis atau para pakar perubatan masih tidak tahu punca sebenar yang menyebabkan penyakit Kencing Manis Jenis 2. Apa yang mereka mengenalpasti sekarang adalah bahawa Kencing Manis Jenis 2 adalah disebabkan oleh masalah Rintangan Insulin.

Bagi diri sy.. sy pengidap kencing manis jenis 2. Seingat saya kencing manis mula di perkatakan dalam kehidupan saya adalah ketika ibu saya mengandung adik saya yg bongsu. Ketika itu saya berumur 25 tahun! Ibu mengandung dan menigdap kencing manis jenis 2.

itulah permulaan perkataan kencing manis tu saya kenali.. sedar tak sedar 15 tahun dulu lg dah tau kan??

hmmm.. mcmana lak terkena pada diri sendiri.. ? tunggu pada entry berikutnya..!

 

Keahlian SHAKLEE

Selamat membaca lagi kepada rakan maya sekalian. Walau belum ada feedback dari blg utk sale.. aku masih teruskan usaha!

hari ni kita cerita pasal keahliah shaklee. Sebenanrya nak join ni ada dua cara; pilihan adalah di tgn anda!

Cara pertama;
Keahlian dgn bayaran uran RM75. jumlah ini termasuk RM10 sebagai kos pos stater kit. Korang perlu cari sorang yg telah menjadi SID dan boleh berdaftar dgn cara ni. Lepas sahaja berdaftar korang akan menjadi ahli keluarga shaklee sumur hidup! seronok kan??

Cara kedua;
Keahlian dgn belian produk. Cara ni mcmni. Kiranya korang ada bnyk produk nak di beli. Nilai harga menjangkau 650++.. So korang layak mendapat keahlian percuma! Menarik kan? Sebenarnya ukuran utk mendapatkan keahlian percuma ni adalah pada uv barang yg di beli. UV ni senang nak cite.. point la.. point setiap brg tu berlainan mengikut nilai harga juga. Sebagai cth; Vivix bernilai RM475 bersamaan dgn 118uv.. so.. bila korang membeli dua botol vivix secara automatik dah dpt 236uv.. so layak lah keahlian free!

So?
pilihan atas korang. cara mana di kehendaki. Tak rugi cara mana sekalipun korang join shaklee.

Sunday, 13 July 2014

Itu ini alasan dah join shaklee!

Bkn susah nak mendaftar jadi ahli shaklee.. Cuma x mudah nak berbisnes shaklee ni kalau tak tahan hati!!

Ada dua jenis keahlian biasanya.. Satu join sekadar utk mkn sendiri..nak dpt harga ahli.. Satu lg nak join..mkn sendiri.. Nak mula bisnes..
Sy nk kongsi cite pasal yg nak join utk bisnes. Sbb ramai yg awalnya berkobar2 nak berbisnes.. Tapi belum apa2 dah layu!
Selalu sy dgr alasan..shaklee susah nak jalan.. Mahal..
Shaklee dah ramai org jual.. Baru buka mulut je kata dah ada beli dgn org lain..
Shaklee untung lambat.. Jual brg ..nak tarik org beli..x mudah..
Tak cukup masa..bnyk keje..

Dannn.. Mcm2 lg..

Sebenarnya semua tu ada lah dinding yg kita sendiri bina.. Seolah2 x yakin dgn yg memberi rezeki.. Kita layak berusaha sehabis mungkin.. Hasilnya hanya DIA yg menentukan!

posted from Bloggeroid

Friday, 11 July 2014

Keperluan badan terhadap vitamin



Tahu kah anda sebanyak 70-90 peratus vitamin ini hilang atau dinyahaktifkan ketika pemprosesan, pembungkusan, penyimpanan dan pengangkutan makanan?

Sebagai contoh ketara...

Vitamin C yang terdapat di dalam sebiji buah oren dari kebun organik (kebanyakan oren tidak berasal dari kebun organik) di Cina sewaktu pemetikan adalah 70-100 mg. 

Apabila oren yang sama tiba ke tangan anda, kandungan Vitamin C yang berbaki adalah hanya 20 mg. 

Aras ini tidak cukup untuk meneutralkan pengawet toksik dan sisa racun perosak pada kulit oren yang anda makan apatah lagi memberi vitamin tambahan untuk badan anda.

Anda memerlukan vitamin atau zat galian tambahan bukan kerana anda tidak mendapat khasiat tersebut daripada makanan anda; tetapi kerana ..

makanan anda tidak dapat khasiat daripada tanah (atau khasiat itu telah hilang sebelum makanan tersebut tiba ke pinggan anda). 

Tambahan pula, kemungkinan besar anda tidak memakan variasi makanan secukupnya untuk meningkatkan peluang untuk mendapat vitamin dan zat galian.

Dalam tempoh seminggu lepas, berkemungkinan besar anda hanya memakan beras diproses, bijiran diproses, gula diproses, garam diproses, kobis, ayam, daging yang datang dari ladang. 

Anda tidak mungkin menemui vitamin atau zat galian dalam kuantiti yang mencukupi di dalam makanan tersebut walaupun anda mencari dengan terperinci sekalipun.

So jelaskan? kenapa kita perlukan vitamin atau suplimen?

Antara yg popular tentulah SHAKLEE!!

jom mulakan pemakanan tambahan anda dengan mengambil suplimen SHAKLEE!

Daftar keahlian FREE vs daftar berbayar SHAKLEE

Salam kengkawan alam maya ku..

Dalam kehidupan kita bila sebut FREE je mesti ramai tertarik.. takyah FREE kalau kata ada diskaun je mesti ramai yg terjah!

hari ni aku nak kongsikan pada korang tentang keahliah FREE dalam shaklee.

MACAMANA?

macam ni.. FREE ni korang boleh dapat bila korang buat belian pertama dalam jumlah RM650++. Mcm bnyk kan? Tapi sebenarnya tak bny mana. Sebagai contoh.. belian VIVIX sebotol je dah RM475. Kalau korang beli dua botol dah berlebih dah dari RM650 tu kan??

Tu contohnya.. takde terlalu bnyk brg yg korang perlu beli untuk mendapatkan keahlian percuma nih. Kalau vitamin2 lain pun.. mcm omega ke.. vit e ke.. mmg belian dalam 4 ke 5 barang dah cukup menampung keperluan belian utk FREE keahlian nih.. 

ok.. skrg kita cerita lak pasal yg berbayar..

kalau berbayar ni RM75 tu merangkumi pendaftaran dan stater kit bag dia bg.. kos pos RM10.. tu yg jadi RM75. tiada pembelian produk kali pertama pun tidak mengapa. 

Rasanya keahlian RM75 amat lah berbaloi dgn apa yg korang boleh dapat bila menjadi sebahagian dari keluarga SHAKLEE.. selain dari korang akan dapat harga ahli.. korang yg berminat utk menceburi bidang bisnes kecil kecilan boleh bermula dgn menjadi pengedar shaklee pula.

berbaloi kan?

sapa berminat meh join dalam group sy.. banyak perkongsian bijak yg korang akan dapat nanti..

Thursday, 10 July 2014

shaklee tak perlu di ragui

Salam kepada yg sudi membaca blog yg tak seberapa nih..

kali ni meh aku kongsikan pasal keraguan nak mkn SHAKLEE ni.. sebenarnya keraguan tu kengkadang datang sebb dari awal lagi kita mmg TAKNAK suplimen. bkn pada asal mana produk atau kandungan produk..

Pengalaman aku p beli barang kat branch shaklee penang ni.. sambil tunggu giliran nak ambik barang.. aku tgk tv yg ada tu.. memaparkan org2 yg dah berjaya dalam bisnes ni.. antaranya ada yg memakai tudung labuh dan nampak masa dua biji jer!!

bukan la nak kata taksub org gitu baik sgt ke apa.. tapi mentaliti kita biasa akan berkata.. mesti org begitu ilmu agamanya tinggi kan.. kalau ragu tentang produk.. takkan org mcm tu boleh menjual sehingga berjaya?

itu pandangan peribadi aku.. baru ni puin group aku ada bagi kelas dari seorg leader isteri kepada seorg ustaz. best group aku ni.. ada cikgu.. ada doktor.. ada nurse..engineer usah ckp la ramainya.. so mcm2 kepakaran tu di kongsi bersama.. maka wujudlah group yg sgt2 membantu pada yg BERKEHENDAK dalam menjalankan bisnes ni..

kalau korang berminat.. yakin.. meh pm.. join ahli.. buat biz tolong famili atau perbaiki ekonomi sendiri.. bila financial kukuh.. kita nak menderma ke bersedekah ke.. nak bantu apa saje takde lg teragak2..

jom!! PM!! PM!

kita adalah apa yg kita mahukan!

berita gembira dgn VIVIX!

Petang tdi sempat check kandungan gula dlm darah lg.. Alhamdulillah turun lg!! dah 12 skrg bacaannya!!

mmg membantu sungguh kandungan dalam vivix ni utk mengawal gula dalam darah..

aku berazam nak turun kan sampai bacaan kepada 6! InsyaAllah pasti boleh jika aku menjaga pemakanan..

Sapa2 yg ada diabetes.. meh la try amalkan pemakanan vivix ni.. kandungan .. kepekatan.. mmg sgt membantu mengawal gula dalam darah.. nama pun suplimen kan.. so.. ianya mencukupkan mana2 pemakanan yg kita tak mkn atau kurang mkn yg amat di perlu kan oleh badan kita.

aku lebih suka bercerita berdasarkan pengalaman mnggunakannya.. bukan sekadar mengajak kastemer utk membeli semata2..

Sharing is caring!

boleh klik link di bawah utk mendapatkannya.. tak perlu transfer duit pada aku.. korang leh beli direct..

 vivix Shaklee

vivix yg pekat senang di mkn!

Wednesday, 9 July 2014

Pencuci muka nutriwhite

Pencuci muka ni aku dah pakai utk tiub yang kedua..

memang menarik kesannya.. berbaloi dgn harganya..

tahan lebih 3 bulan.. ada yg pakai kata lebih 5 bulan!!


nak try? malas nak PM.. klik je sini.. terus order!

pencuci muka shaklee





Tuesday, 8 July 2014

Master SHAKLEE vs Master degree

Salam semua pembaca maya ku.. 

lama dah tak story pasal peribadi dan study kan..

Sedar tak sedar ni dah julai.. bermakna dah 8 bulan aku join SHAKLEE.. kalau ada yg bertanya berbaloi ke?? mmg berbaloi bagi aku..

tiap tgh bulan mmg ada duit masuk.. tak pernah susut.. bersamaan dgn usaha yg setiap hari aku usahakan..

dan dalam masa aku dapat rasakan aku makin stabil emosi bila fikir pasal study.. sebb dah ada benda lain yg aku fokus.. bukan bermakna aku nak stop terus study tu.. tu tak mungkin la kan.. tapi aku tak de la runsing mcm dulu.. fikir bila nak grade.. fikir kenapa lambat.. mcm2 negatif la yg di fikirkan..

bila tumpuan beralih ni buat aku tak kisah lg.. janji tamat study tu dgn jayanya.. dan dalam bulan ni aku hantar notis ke IPS utk VIVA.. so.. semakin hampir utk aku ber konvo sebagai pemegang MASTER multimedia!

aku mensasarkan utk terus menyambung ke peringkat phD untuk multimedia jugak.. jangkaan konvo adalah feb.. maka feb tu jugak aku akan mendaftar sbg student semula.. utk ijazah kedoktoran yg aku idam2 kan gelarannya..

dannnn dalam masa sama aku nak merasa jugak ada title master dalam shaklee!

master dalam pendidikan bermakna jaminan kepuasan ilmiah aku makin tinggi..

master dalam biz SHAKLEE pulak menjanjikan pulangan lumayan yang selama ni tak pernah terjangkau dek akal aku.. aku mensasarkan 2015 adalah tahun kegemilangan aku dalam biz ni InsyaAllah...

PERCAYA sebelum BERJAYA!!!

Kenapa saya pilih VIVIX SHAKLEE utk mengawal diabetes


Terdapat banyak supplemen resveratrol di pasaran, jadi kenapa perlu pilih Vivix? Apakah keistimewaan Vivix?

ni dia sumber utama pengetahuan kebaikan VIVIX!!

Dr. Stephen Chaney, seorang profesor biokimia dan nutrisi di University of North Carolina-Chapel Hill menyebut, 

"...The answer to that question is really three-fold. In the first place, the resveratrol in Shaklee 's Vivix a higher potency, higher purity preparation than many of the other resveratrol supplement products on the market. "

Sebab-sebab Vivix lebih baik;

Pertama, Vivix lebih tinggi kekuatannya (higher potency).
Jumlah resveratrol yang diperlukan bagi membolehkan ia berkesan adalah terletak pada magnitud kekuatan dan kepekatan yang lebih tinggi. Ini bermakna, kandungan resveratrol dalam dua gelas wain merah sehari tidak mampu memberi kesan memberangsangkan, begitu juga dengan supplemen resveratrol lain yang berada di pasaran. Vivix Shaklee adalah 10 ganda lebih kuat daripada supplemen lain.

Kedua, begitu juga dari segi penyediaan, Vivix lebih tulen (higher purity).
Resveratrol yang disediakan haruslah hampir tulen, dengan peratus ketulenan sekurang-kurangnya 98% untuk mendapatkan keberkesanannya.

Ketiga, yang paling utama, Vivix mengandungi campuran polyphenol yang lain selain resveratrol bagi membolehkannya menjadi supplemen resveratrol terbaik. Ini kerana resveratrol sahaja tidak cukup untuk melakukan semua. Maka Shaklee menambahkan campuran polyphenol (daripada ekstrak anggur Muscadine) iaitu ellagic acid ke dalam resveratrol yang telah ditulenkan. Campuran polyphenol ini tinggi kandungan ellagic acid yang tidak ditemui dalam jumlah yang banyak sama ada dalam wain merah atau kebanyakan persediaan resveratrol yang lain.

Ellagic acid merencat enzim yang terlibat dalam pembentukan advanced glycation end products (AGE protein). Pembentukan AGE protein ini merupakan salah satu daripada empat mekanisme utama penuaan sel. Resveratrol sendiri tidak mampu menghalang mekanisme ini, akan tetapi dengan gabungan resveratrol dan ellagic acid, Vivix berupaya merangkumi kesemua keempat-empat aspek mekanisme penuaan sel ini.

Dalam kajian ke atas haiwan, ellagic acid didapati dapat mencegah kanser gastrousus (salur penghadaman), manakala komponen campuran polyphenol lain iaitu anthocyanin (diekstrak daripada purple carrot dan European elderberry) didapati mampu mencegah tumor atau ketumbuhan. 

 - sumber shaklee MALAYSIA


Jadi.. kaitannya dgn sy yg punya diabetes ni adalah kerana

Resveratrol didapati sangat berkesan mencegah insulin resistance, suatu keadaan apabila tubuh menjadi kurang sensitif terhadap kesan hormon insulin yang berfungsi menurunkan gula darah. Insulin resistance merupakan faktor pencetus terjadinya diabetes atau kencing manis. 

kalau tak .. takkan lah saya mkn baru dua minggu dah nampak kesannya!! 
boleh dptkan di link di bawah.. 



vivix