Terdapat banyak supplemen
resveratrol di pasaran, jadi kenapa perlu pilih Vivix? Apakah keistimewaan
Vivix?
ni dia sumber utama pengetahuan kebaikan VIVIX!!
Dr. Stephen Chaney, seorang profesor
biokimia dan nutrisi di University of North Carolina-Chapel Hill menyebut,
"...The answer to that question is really three-fold. In the first
place, the resveratrol in Shaklee 's Vivix a higher potency, higher
purity preparation than many of the other resveratrol supplement
products on the market. "
Sebab-sebab Vivix lebih baik;
Pertama, Vivix lebih tinggi
kekuatannya (higher potency).
Jumlah resveratrol yang diperlukan bagi membolehkan ia berkesan adalah terletak
pada magnitud kekuatan dan kepekatan yang lebih tinggi. Ini bermakna, kandungan
resveratrol dalam dua gelas wain merah sehari tidak mampu memberi kesan
memberangsangkan, begitu juga dengan supplemen resveratrol lain yang berada di
pasaran. Vivix Shaklee adalah 10 ganda lebih kuat daripada supplemen lain.
Kedua, begitu juga dari segi
penyediaan, Vivix lebih tulen (higher purity).
Resveratrol yang disediakan haruslah hampir tulen, dengan peratus ketulenan
sekurang-kurangnya 98% untuk mendapatkan keberkesanannya.
Ketiga, yang paling utama, Vivix
mengandungi campuran polyphenol yang lain selain resveratrol bagi
membolehkannya menjadi supplemen resveratrol terbaik. Ini kerana
resveratrol sahaja tidak cukup untuk melakukan semua. Maka Shaklee menambahkan
campuran polyphenol (daripada ekstrak anggur Muscadine) iaitu ellagic
acid ke dalam resveratrol yang telah ditulenkan. Campuran polyphenol
ini tinggi kandungan ellagic acid yang tidak ditemui dalam jumlah
yang banyak sama ada dalam wain merah atau kebanyakan persediaan resveratrol
yang lain.
Ellagic acid merencat enzim yang terlibat dalam pembentukan advanced glycation end products (AGE protein). Pembentukan AGE protein ini
merupakan salah satu daripada empat mekanisme utama penuaan sel. Resveratrol
sendiri tidak mampu menghalang mekanisme ini, akan tetapi dengan gabungan
resveratrol dan ellagic acid, Vivix berupaya merangkumi kesemua keempat-empat
aspek mekanisme penuaan sel ini.
Dalam kajian ke atas haiwan, ellagic
acid didapati dapat mencegah
kanser gastrousus (salur penghadaman), manakala komponen campuran polyphenol lain iaitu anthocyanin
(diekstrak daripada purple carrot
dan European elderberry)
didapati mampu mencegah tumor atau ketumbuhan.
- sumber shaklee MALAYSIA
Jadi.. kaitannya dgn sy yg punya diabetes ni adalah kerana
Resveratrol didapati sangat berkesan
mencegah insulin resistance, suatu keadaan apabila tubuh menjadi kurang
sensitif terhadap kesan hormon insulin yang berfungsi menurunkan gula darah.
Insulin resistance merupakan faktor pencetus terjadinya diabetes atau
kencing manis.
kalau tak .. takkan lah saya mkn baru dua minggu dah nampak kesannya!!
boleh dptkan di link di bawah..
|
vivix |